Регион - Забележителности

 

БЕГЛИК ТАШ - БЪЛГАРСКИЯТ СТОУН ХЕДЖ

Беглик таш е тракийско светилище и древна обсерватория.
В близост до руините на древният град Ранули по хребета на Маслен нос и на 14 км. от село Лозенец се намира светилището на град Ранули - кръг от огромни камъни, разположени върху склалиста повърхност изскачаща сякаш от нищото в средата на зелена поляна. Древните са обожествявали местността, принасяли са дарове и я превръщат в своеобразен храм. В течение на времето се изграждат жилища за обслужващите храма, като върху голата дотогава скала започват да пренасят огромни камъни от околността, като по начина на подреждане се образува календар-часовник-обсерватория. Беглиг таш винаги е добра идея за разходка сред природата.

РОПОТАМО

Ропотамо е национален парк известен с красивите си водни лилии и се намира само на 18 км от Лозенец.
Бреговете на Ропотамо са много живописни. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали. Между тях най- причудливото скално образувание е "Лъвската глава". Високи брястове, ясени, явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води. Фауната на реката е изключително богата и се срещат костенурки, чапли, редки птици и много видове риба.
Около устието на Ропотамо се е образувал дълъг и широк лиман, заобиколен от гори, зелени хълмове, пясъчни дюни и  водите на Черно море. Лиманът е плавателен за малки съдове и по него плуват екскурзионни корабчета.

РЕЗОВО, КРЕПОСТТА КАСТРИЦИОН И ЗАЛИВЪТ СИЛИСТАР

Село Резово се намира на 25 км южно от Лозенец , точно на устието на река Резовска, по която минава границата между България и Турция. Селището е най- южната точка по черноморското ни крайбрежие и има богата древна история. То носи името си от царя на траките Резос, сражавал се на страната на троянците. На 3 км северно от Резово, при нос Кастрич, е открита малка средновековна крепост , наричана Кастрицион. През миналото Резово е било пристанищно селище. Заради нападенията на кавказките пирати то сменя мястото си и е пренесено по- далеч от морето. По пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция, по която се достига до обширен с фин златист пясък залив. Силистар е един от най - красивите заливи по нашето Черноморие. Морето тук е тихо и спокойно, а морската вода е кристално чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина близо 50 м. От 1992 г. паркът Силстар е обявен за защитена местност.

 

с. Лозенец | ул. Преображенска 18 (до централен плаж) | Тел.: (00359) 0895-680-595 | E-mail: info@luxor-lozenets.com